Stravování v Malajsii
Malajsie je zemí v jihovýchodní Asii. Pokud se tam chystáte strávit dovolenou, jistě uvažujete i o tom, jaké náklady zde budete muset vynaložit. Jednou z hlavních položek, pokud si tedy nedopřáváte pobyt all-inclousive někde v resortu, je stravování. O tom, na kolik vás vyjde jídlo, co rozhodně vyzkoušet a čemu se vyhnout přinášejí následující řádky.
Vaše peněženka nevykrvácí!
Samozřejmě – pokud budete vyhledávat restaurace v pětihvězdičkových hotelech, toto tvrzení nebude pravdivé. Ale byla by to škoda. Pravé malajské speciality si vychutnáte na ulici. A nemusíte se přitom obávat – hygiena je zde, na rozdíl od ostatních asijských zemí, na velmi dobré úrovni. Pokud počítáte každou korunu (pardon, zde vlastně každý malajský ringit, zkratka RM, kurz aktuálně 1RM=cca 5,6 Kč), je pro vás pouliční jídlo jasnou jedničkou. Porce skvělých nudlí mee goreng vás vyjde přibližně na 2-4 RM (12-24Kč). V kamenných restauracích se ceny jídel běžně pohybují v rozmezí 8-20 RM (za horní hranici dostanete neskutečnou porci). Obecně jsou dražší jídla s mořskými plody, levnější s kuřecím či jiným masem a nejlevnější s tofu. Jídla podobná těm evropským pak pořídíte za zhruba 20-30RM (třeba KFC, McDonalds…)
Nenechte si ujít pravé malajské speciality!
Co jíst, to je oč tu běží. Určitě se nebojte vyzkoušet všechny druhy nudlí. Pokud nemáte rádi příliš ostré chutě, zmiňte to kuchaři. Klenoty malajské kuchyně jsou:
· Nasi lemak – národní pokrm, jedná se o smaženou rýži. Ta se vaří v kokosovém mléce a po usmažení se k ní přidává široká škála ingrediencí (mj. pasta z chilli papriček sambal, ančovičky, arašídy, okurka). Pokrm se balí do banánových listů.
· Char Koay Teow – tuto specialitu nabízí ostrov Penang, tudíž jde o úpravu původně čínského pokrmu. Nudle se smaží s krevetami, mušlemi, přidá se vejce spousta omáčky.
· Roti canai – zde je patrný vliv indické kuchyně. Placky roti canai se konzumují s kari omáčkami.
· Satay – tak tohle je opravdová pecka – kousky masa marinované ve směsi kurkumy a chilli, podávané s omáčkou z burských oříšků, sojovky a koření. Pro „masaře“ jasná volba!
· Laksa – pokrm podobný polévce tvořený z rybých hlav, vývaru a nudlí. Chuť dotváří nasládlá pasta z krevet. Exotická lahoda!
Čemu byste se měli vyhnout, jsou pokrmy a hlavně nápoje, které obsahují led. Voda, ze které se vyrábí, může být pro evropský citlivý žaludek kardinálním problémem. Vyhněte se také pití vody z kohoutku, v restauraci si proto objednejte vodu balenou!
Malajsie tedy nenabízí pouze pestrou směs kultur, krásné moře, přírodu či památky, ale pro gastronomické objevitele představuje učinění ráj chutí za příznivou cenu!